Hold masken.

Tips til en holdbar make up.

Har du prøvet det?
Man står og bruger lang tid på at lægge den helt perfekte makeup.
Tilfreds med resultatet, kigger man sig i spejlet, og går derefter glad afsted.
Men allerede første gang man ved festen fanger sit spejlbillede, er synet skuffende, og som aftenen skrider frem, bliver det kun værre.
ØV.
-Hvad skete der-

Enten var håndværket eller værktøjet for dårligt.

Som med alt andet, gælder det at “værktøjet” skal være i orden.
Hellere lidt færre remedier af en god kvalitet, end en kæmpe kuffert med ubrugelige produkter.

En god makeup er som en god bh.
De skal begge støtte og fremhæve det du allerede har.
-Og begge købes med fordel under kyndig vejledning.

Hvad du behøver:

 • Foundation
 • Transperant pudder
 • Blush
 • Øjenskygge
 • Eyeliner
 • Mascara
 • Brynfarve
 • Lipliner
 • Læbestift
 • En god foundation, der passer til din hudtype og din hudfarve.
  Du kan skifte farve mellem sommer og vinter, eller du kan eventuelt mixe 2 farver løbende, så de hele tiden tilpasses, hvis du kan styre det. -Du vælger så en farve som når du er mest bleg, og en anden som når du er mest brun.
  Din hudtype afgør hvilken form for foundation der er bedst til dig.
  Som hovedregel, kan man sige flydende makeup til en tør hud, og cake eller pudder til en fedtet hud. Der er dog også andre faktorer at tage hensyn til, -som dækkeevne og behov f. eks.
  Da du kun behøver en (eller to) foundations, vil jeg råde dig til at købe den et sted hvor du kan få råd og vejledning.

 • Transparent pudder er ikke nødvendigt i en dagmakeup i dag.
  Nutidens foundations er så gode at selv den mest fedtede hud er ok uden.
  Anderledes er det med en festmakeup, for da har den til formål at give holdbarhed og finish. Den har ingen farve, men måske et skær af porcelæn eller perlemor efter behov, -alder og hudtype.
 • Blush
  Til en almindelig dagmakeup er formålet med en blush, en solpudder eller en rouge at forme ansigtet og give det liv.
  Derfor er en farve der giver dig et let solbrændt udseende et godt valg. Du kan så dosere lidt mere til en aftenmakeup.
  Ønsker du en speciel farve til et look på et tidspunkt, -f.eks. nytår eller galla, kan du så med fordel købe et billigere og måske mindre holdbart  produkt, og medbringe det i tasken til opfriskning. Eller du kan vælge at bruge en matchende læbestift til både læber og kinder. -Klap forsigtigt farven på med fingerspidserne.
 • Øjenskygger behøver du flere af, til en ordentlig makeup, men du kan måske være heldig at finde de rigtige i en samlet boks.
  Du skal bruge en hudfarvet eller lys som underlag, og mindst en farve til selve effekten.
 • Eyeliner eller kajal er god i en dagmakeup, men nødvendig i en aftenmakeup. Mængden gør forskellen. Den indrammer øjet, og fuldender sammenhængen mellem øjenskygge og mascara.
  Til en festmakeup kan du tegne ekstra vipper på huden. -Øv dig forinden 😉
 • Mascara er essentielt for en makeup.
  Om den skal give tætte vipper eller lange vipper, eller begge dele, er en smagssag, men den skal i hvert fald ikke klumpe eller klatte.
  Mascara er det makeup produkt du skal være mest opmærksom på at skifte jævnligt, da den på grund af indhold og anvendelse er følsom overfor urenheder.
 • Brynfarve kan være blyant, pudder eller gel.
  Formålet er at fremhæve formen på det naturlige bryn, og samtidig korrigere for evt. manglende hår og farve.
 • Lipliner har til opgave at tegne en jævn linje om læben, så læbestiften bliver holdt på plads. Samtidig giver den mulighed for at korrigere for skævhed i læbens form.
  Moden har skiftende dikteret at den skulle være lysere eller mørkere end læbestiften, men det mest naturlige er hvis den ligger lige op ad læbestiftens farve.
 • Læbestiften skal i en dagmakeup blot give din læber et velplejet udseende. Den behøver ikke have en egentlig farve, den kan sagtens være “læbefarvet” eller transparent.
  Men giv den gas til en festmakeup, hvis du tør.
  Læbestiften kan lynhurtigt gøre en ordinær makeup ekstraordinær 🙂

Den rigtige læbestift kan tage en makeup fra ordinær til ekstraordinær på et sekund

Hvad du skal gøre.

Et smukt maleri behøver et ordenligt lærred
-Din makeup behøver et ordenligt underlag.
En velplejet, afrenset og fugtet hud giver den bedste forudsætning for et vellykket resultat.
Læg evt. en fugtende, -eller hvis huden er uren, en rensende maske dagen forinden den store fest.
Vær omhyggelig når du lægger din foundation, -dæk først det der skal dækkes, -urenheder, farveforskelle og skygger. Påfør først derefter farve i hele ansigtet. Husk dette er basen, og derfor svært at komme til at reparere senere.
Nu lægger du det første lag transparent pudder, husk øjenlåg, og du kan med fordel lægge et tykt lag under øjnene. Så tykt at evt. dryssende øjenskygge vil lægge sig deri, og kan børstes væk sammen til slut.
Blush lægges til start på de steder hvor solen ville ramme dig først hvis du kiggede op. Altså fremspring som kindben, pandemidte, næseryg og hage. Derefter giver du den lidt ekstra på kinderne, og evt. lidt i tindinger ud for brynet.
Så er det øjenskyggerne.
Først lægger du en lys farve på hele øjenlåget, helt op til brynet. Den har til formål at udjævne farveforskel samt klargøre til den farvede skygge. Den kan evt. også fungere som highlighter i mangel af en sådan. Hvilke farver, og hvilken stil skyggerne kan have, vil jeg ikke komme ind på her, da emnet jo er holdbarheden.
Ønsker du en super holdbar og kraftig øjenskygge, eller vil du tilføre glimmer, kan du lægge glidecreme på låget som lim. -Øh ja, -jeg sagde glidecreme….. Det er langt mere hudvenligt end f. eks vippelim, -og det virker 🙂
Efter påføring af øjenskygger, børster du det tykke lag pudder under øjnene forsigtigt væk.
Nu påfører du eyeliner eller kajal. Pudder og øjenskygge har affedtet huden om øjet, så stregen kan blive kraftig og holdbar.
Mascara påføres ad flere omgange, for at opnå optimal fylde og længde. Hvis du kommer udenfor, så forsøg endelig ikke at gnide pletten af. Det ødelægger din base. Lad det i stedet tørre op, og fjern så forsigtigt den tørre plet med en vatpind eller med spidsen af en brynbørste.
Brynene tegnes opad med små strøg, der skal ligne hår. Derefter friseres de med en brynbørste, for et mere naturligt look. Bryngel kan give hold til uregerlige bryn, -i mangel af det, kan du bruge en lille smule hårgel.
En holdbar læbestift laver du ved at tegne læbelinien op, og derefter farvelægge hele læben med blyanten. Så et lag læbestift, som du “kysser” tør med en kleenex. Evt. lidt pudder, og så endnu en gang læbestift og kleenex.
Nu kan du drikke og snakke, uden læbestift på tænder og glas.
Men tag alligevel læbestiften med, for spisning og servietter slider på resultatet.

Godt nytår.